BET.ÜZ.MŰHEYL

Mivel a sertésinfluenzát szerencsésen megúsztuk, Pünkösdhétfő délután Szamárfülesnével kinéztünk az ablakon és úgy döntöttünk, hogy besétálunk a belvárosba megvacsorázni.

Ha szép az idő és nem sietős a dolgunk, gyakran teszünk ilyet, mert amellett, hogy az egyórás séta remek testmozgás, az út nagyrésze a város zajától távol, egy patak felett ácsolt fahídon és vadvirágos mezőn át futó kerékpárúton halad.

Ám mielőtt az út a vasútállomásnál visszakanyarodna a civilizációba, egy ipari telep hosszúkás épülete mellett halad el, aminek nagyjából a közepénél egy ajtó áll, rajta egy különös felirattal:

Betűző műhely

Persze napokig lehetne nevetgélni a diszlexiás feliratkészítőn, vagy a rövidítések összeolvasása és az elírás eme szerencsétlen összeállásának az iróniáján, nekem azonban mégis az a történet jut róla mindig az eszembe, ami a nemrég elhunyt nagyapámmal történt meg vagy félszáz éve.

Az öreg a háború után mestervizsgát tett, hogy a szülőfalujában nyithasson egy kis borbélyüzletet. Mivel ő volt az egyetlen borbély a faluban, a népek csak úgy özönlöttek, ami a szombatonként korábban bezárni kívánó Papának nem lehetett különösebben ínyére. Így az egyik ilyen forgalmas nap végén, amikor az utolsó vendéget is kitessékelte végre az ajtón, el is határozta, hogy szombatonként ezen túl csak beretválást vállal majd, amit egy táblán készült a falu apraja-nagyjának a tudomására hozni.

Precíz, félmunkát sosem végző ember lévén nem is sajnálta rá az időt. Kartonlapot, ollót, vonalzót, többszínű tollat és ceruzát ragadott, gondosan vágott, színezett és kalligrafált, és mikor már az éj is leszállt, elégedetten tűzte ki a borbélyüzlet kirakatának sarkába a színes, cirkalmas betűkkel és kerettel díszített táblát:

SZOMBATON HAJVÁGÁS NINSC!

   

Reklámok

2 Replies to “BET.ÜZ.MŰHEYL”

MINDEN vélemény SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s