A szegény ember lazaca

A szegény ember lazaca

Hogy jó ebédhez szólhasson a nóta, szamárfülesné múlt vasárnap délelőtt ellátogatott a népies nevén Lidlinek becézett élelmiszerjellegű boltba. Szívesen mentem volna én is, ám a lakásban sürgős kábelezni valóm akadt, így csak a megérkezése utáni kipakoláskor vehettem szemügyre a zsákmányt.

A megszokott dolgok között egy különös fogáson akadt meg a szemem. Első pillantásra úgy tűnt, hogy a nagy alaszkai Pollack család halászatából származó füstölt lazacszeleteket tartok a kezemben, ám tudok egy kicsit angolul, és azonnal sejtettem, hogy valami turpisság van a dologban. Átböngésztem az apróbetűs részt, majd vállvonással vettem tudomásul, hogy "Jé, ott Alaszkában a tőkehal is ilyen piros!", és nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a dolognak. Mentem vissza kábelezni.

A csomagolást csak később, a vacsoránál vettük alaposabban szemügyre, miután kiábrándítottam szamárfülesnét a szendvicsre szánt "olcsó lazaccal" kapcsolatban. Nem elég, hogy a 10 deka tőkehal 25%-a repceolaj volt, a vékony szeleteket "narancssárga S és neukokcin" segítségével festették lazacszínűre és a füstölést is füstaromára bízták, az összetevők alatt bekeretezve az a számomra eddig ismeretlen szó állt, hogy "Lazacpótló".

Namost érdemes itt pár másodpercre megállni, és alaposabban megrágni ezt a kifejezést, mert pontosan olyan íze van, mint annak a tőkehalnak amit agyonsóznak, repceolajban úsztatnak, narancssárga S-sel és neukokcinnal átfestenek, majd füstaromával ízesítenek.

Persze, ott az apróbetűs rész, mégis, ha én lennék a Prezidente, az ilyen kereskedői magatartást a csalás büntetőjogi kategóriájába sorolnám, és kétszeres szorzót alkalmaznék. Már csak azért is, mert hála Vitakronééknak és a kamutermékeit forgalmazó boltnak, ezután nincs kibúvóm a lidlibejárás alól. Én leszek a tolmács.

Reklámok

2 Replies to “A szegény ember lazaca”

 1. a narancssárga S:

  E 110 – Narancssárga FCF

  Egyéb elnevezések: CI Food Yellow 3, Orange Yellows

  A narancssárga FCF mesterséges színezék: narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti.

  Előállítás
  A narancssárgát többlépcsős eljárással, úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A narancssárga S elnevezés általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelenti. Az anyag kálcium- és káliumsói is engedélyezettek.

  Használat
  A narancssárga S csak meghatározott élelmiszerekben és pontosan meghatározott mennyiségben használható.

  Többek között az alábbi élelmiszereknél alkalmazzák:
  • Surimi- és lazacpótlók (500 mg/kg)
  • Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
  • Mustár (max. 300 mg/l)
  • Burgonya- és gabonaalapú sós snack-ek (max. 200 mg/kg)
  • Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
  • Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
  • Égetett szeszes italok, gyümölcs- és gyümölcsborok (max. 200 mg/l)
  • Pezsgőpor, italpor, szörp (max. 50 mg/l)
  • Fagylalt, puding, desszert(max. 50 mg/kg)
  • Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 50 mg/kg)
  • Édességek (max. 50 mg/kg)
  • Lekvár, dzsem, gyümölcskészítmények (quantum satis)

  A különféle sárga, zöld vagy barna színárnyalatok elérése érdekében gyakran keverik más színezékekkel. A narancssárga FCF-et használják gyógyszerek, kozmetikumok és textilek színezésére is.

  Biztonság
  A narancssárga S az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki (pszeudoallergia). Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.
  Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilszalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő.
  A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek valamint az asztmában szenvedők allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a narancssárga S hatására.

  Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 2,5 mg/kg
  Ezekbe a típusokba tartozik:
  Színezékek

MINDEN vélemény SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s