A Zsolnay vége

MaciSzomorúan olvasom, hogy a Zsolnay porcelángyár valószínűleg állami kézbe kerül. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy vége. Egy ilyen speciális termékeket előállító cég működtetéséhez bonyolult gazdasági, piaci, ipari, jogi, gépészeti, villamossági, fazekas és művészeti szakértelem kell. Meg törődés és profizmus. Profitra való törekvés. A gazdaságos működésre való hajlandóság. A jól végzett munka öröme.

Nem unorthodox bullshit.

A dolgot számomra még szomorúbbá teszi, hogy az elmúlt pár évben a Zsolnayt hozzáláncolták Pécshez. Sokmilliárdos beruházással negyedet neveztek el róla. Még csak arra sincs esélye, hogy méltósággal múljon ki. Egy adófizetők pénzén teszthalotti állapotban tartott nyűg lesz, minden jövendőbeli pécsi önkormányzat – ha sikerül átpasszolni az államnak, akkor az állam – nyakán lógó kolonc. A pécsiek egykori koronaékszere, munkahelyek, profit, öröm és büszkeség forrása az egész ország nyakát fogja húzni.

Ez ám a hozzáállás.

Egyébként senkinek sem tűnt fel, hogy bár jópár éve a Zsolnay gyár nevétől hangos a város, tulajdonképpen egy szó sem esett közben arról, hogy milyen termékeket gyártanak ott? Ha a teljes nevében nem lenne benne, talán sosem derülne ki. Pedig egy ilyen cég abból él. A termékeiből. Nem fura? Abból fizeti ki a dolgozóit. Meg az adót. Meg a fejlesztéseket, meg a marketingköltségeket. Nem az állam. Jó minőségű termékekre épülő elképzelésekből lehet megélni, nem a dicső múltból. A Johnny Walkert sem azért isszák a népek, mert a címkéjére rá van írva, hogy “ESTD. 1820”.

Valószínűleg nincs még egy ilyen szerencsés cég a világon, mint a Zsolnay. Az elmúlt években Pécsen keresztül egy egész kontinens adófizetői szponzorálták, ami teljesen abszurd. Fordítva szokott lenni, amitől persze eltekinthetünk. Mondjuk azt, hogy mindenkinek elkél néha a segítség. A Zsolnaynak is. Mégis, az elköltött sokmillárd forintos hírverés közben egy büdös szó nem esett arról, hogy emberek, mi itt világszép tányérokat gyártunk. Vagy legalábbis képesek lennénk rá.

Na, ez a színtiszta hozzá nem értés.

Reklámok

MINDEN vélemény SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s