A mányánizmusról

relaxing together
fotó: Mika

Lelkes híve vagyok a mányánizmusnak, aminek a nevét most találtam ki a spanyolok azon kedves szokása után, hogy ha valami halaszthatatlan elintéznivalójuk akad, akkor kapásból rávágják, hogy “Mañana!”, ami magyarul valami olyasmit jelent, hogy “Majd holnap!”

Az egyik kollégámmal (nevezzük őt Bélának) ezt mostanra egy szinttel feljebb emeltük. Nem annyira tudatosan, mint inkább csak így alakult. A cégnél ugyanis, ahol dolgozom, párhuzamosan különböző projektek futnak, amiknek bizonyos pontjain muszáj kapcsolatba lépni valamelyik kollégával, hiszen az ember nem tudhat mindent egymaga. Namost Bélával ezeknek a találkáknak a megbeszélése a következőképpen zajlik:

— Te figyelj, beszélnünk kéne XYZ-vel kapcsolatban — mondja Béla, amikor péntek délután összefutunk az udvaron, és itt részéről karórára, részemről égre pillantás következik. Ebben a fázisban még nyilvánvalóan nem az a kérdés, hogy mikor legyen a meeting. Mind a ketten tudjuk, hogy a jövő hétről beszélünk. — Max egy óra…
— Oké — mondom.

A jövő héten szaladnak a napok, ha valaki közben rákérdez a dologra, lehet mondani, hogy “folyamatban van”. Mígnem csütörtökön megint összetalálkozunk.

— Akkor holnap jó? — kérdi Béla óvatosan. — Szerintem fél óra alatt meg tudjuk beszélni.
— Persze — bólintok.

Jön a péntek délelőtt, megint összefutunk.

— Na, akkor délután ráérsz egy 10 percre? — kérdi Béla kicsit reménykedve, hogy nem.
— Feltétlenül — válaszolom, hiszen innen már én lennék az oka, ha a megbeszélés nem jönne létre. — Ebéd után hívlak.

És ennyi, nem sokkal 16 óra előtt, 5 perc alatt túl is vagyunk az egészen. Ha szerencsénk van — és az esetek felében van — a megbeszélnivaló eddigre már rég magától is megbeszélődött valahogy. Jövőpéntekizmusnak tervezem hívni, hacsak — és azért erre is van némi esély — valamelyik kultúrkörnek nincs már rá kész szava.

Reklámok

MINDEN vélemény SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s