Szamárfüles bodzaszörp receptje 3.0

Elderflower Cordial 2010
fotó: Claire Sutton

A tavalyi bodzaszörp receptemből ismét levontam a tanulságokat, és mivel három a magyar igazság, az idén újra átdolgoztam.

Szerénykedhetnék, de az a nagy helyzet, hogy harmadik próbálkozásra megint csak összehoztam a világ legjobb bodzaszörpjét.

Egyébként az egyetlen különbség a tavalyihoz képest, hogy 1 egész narancsot is beleszelek a citrom mellé, amitől kicsit sárgásabb lesz, és nagyon jó illatú.

 
 

Hozzávalók:

kb. 15 db bodzavirág
kb. 1 kg cukor
kb. 3 liter víz
kb. 20 gramm aszkorbinsav
kb. 1 egész citrom
kb. 1 egész narancs

 

Az elkészítés menete:

  1. A cukrot egy 5 literes lábosban felöntöm kevés vízzel, lassú tűzön addig kevergetem, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd felöntöm hideg vízzel a lábos pereme alá kb. 5 cm-re, és hagyom kihűlni.
  2. Közben a bodzavirágokat a zöld szárakról amennyire lehet levagdosom, hogy minél kevesebb zöld (szár) íz menjen bele.
  3. A citromot és a narancsot héjastól félkarikára szeleteltem.
  4. Ha a szirup már kihűlt, a bodzavirágokat beleteszem a citrom- és narancsszeletekkel együtt. Kicsit bele is lehet nyomkodni.
  5. Hozzáadom az aszkorbinsavat.
  6. Az egészet jól összekeverem, és egy kistányért teszek a tetejére, hogy víz alá kerüljön az összes anyag.
  7. Három napig fedő alatt állni hagyom, és naponta egyszer megkeverem.
  8. Három nap után a szirupba kézzel jól belefacsarom a bodzavirágokat, citromot, és narancsot, majd leszűröm a levet.
  9. Flakonokba töltöm.

Finom, na. A naranccsal való megbolondításnak az az egyetlen hátránya, hogy kicsit narancsszemetes lesz az egész, ami mindig kiül a tetejére, dehát valamit valamiért. Persze egy jó szűrővel biztos lehet ezen segíteni.

Aztán a másik furcsaság, ami szintén a narancs miatt lehet (bár látszólag nem sok köze van hozzá), hogy szénsavas lesz a szörp. Egy műanyag flakont egész szépen felfújt, mire észrevettem. Először azt hittem, hogy megromlott, de semmi nyoma nem volt ilyesminek, egyszerűen csak nyitáskor elkezd habzani, mint egy szénsavas üdítő. Ez ellen úgy védekezek, hogy nem csavarom rá a kupakot.

A mézes változat még vissza van, jövőre feltétlenül kipróbálom.

Advertisements

One Reply to “Szamárfüles bodzaszörp receptje 3.0”

MINDEN vélemény SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s