A Velux-fiaskó

velux

Hosszas keresgélés után tavaly nyár végén végre rátaláltunk az új lakásunkra. Azt most nem részletezem, hogy a sok öröm mellett ez mennyi gonddal járt, csak annyit mondok, hogy a lakással együtt megörököltünk 11 Velux tetőtéri ablakot is. Bár nem újak, egészen jó állapotúak, és közülük héten fényzáró roló is van. Már a lakás vételekor tisztáztuk, hogy a hétből kettő rolónak (valamilyen fura okból épp a gyerekszoba ablakain lévőknek) el vannak szakadva a zsinórjaik. (Ezek ilyen rugós rolók, amiket a fogantyújában keresztbefűzött zsinór fékez, ezáltal fokozatmentesen állíthatóak. Jó kis szerkezet — így első ránézésre.)

Amikor végeztünk a kötelező körökkel a lakásban, és végre lett egy kis szabadidőm foglalkozni az apróságokkal, gondoltam utánajárok, hogy hogyan lehetne a két rolót megjavítani. Csak a zsinór van elszakadva — gondoltam naivan –, és ha szét tudom szedni a rolót, a zsinórt sem lesz nagy kaland kicserélni.

A rolót elég könnyen szét tudtam szedni (bár sosem értettem azt a fajta gonoszságot, ami valakit teljesen indokolatlan torx csavarral való szerelésre biztat), de hamar rájöttem, hogy nem lesz ilyen egyszerű a dolog. A zsinór azért szakadt el, mert a sok száz fel-le huzigálástól szép lassan átrágta magát a műanyag végzáró elemen (ezentúl “bizbasz”), majd elérte a roló alumínium fogantyújának éles szélét, amin fokozatosan kirojtosodott, és elszakadt.

Megnéztem a másik rolót, annál is ugyanez volt a helyzet. Megnéztem a másik 5 rolót, amiknek — ekkor még azt hittem — sértetlenek voltak a zsinórjai, és hát az összesnél be volt már maródva a műanyag bizbasz… Párat (gondolom ezek többet lettek huzigálva) már teljesen át is vágott a zsinór, és rojtosodni is kezdett.

Egy időzített bombán ültem… Még pár száz fel-le huzigálás, és az összesnek annyi.

Ezen a ponton elmentem egy sörért, mutatom a problémát:

IMG_8609

Mivel egy pillanatig sem gondoltam, hogy épp a mi 7 db rolónkat érte volna csak ekkora balszerencse, megkérdeztem a Veluxot, hogy ők mit gondolnak a dologról. Természetesen nem vallották be, hogy tervezési hiba történt, szerintük “az erős hőterhelés miatt a rolók zsinórja megkeményedhet, összezsugorodhat és ezáltal előbb-utóbb átrághatja a sínvégi műanyagokat.”

Haha.

Igazság szerint nem lehetne egy szavam sem, mert a rolók jóval a garanciális időn túl vannak. Mondhatnánk, hogy kiszolgálták az idejüket, de szinte teljesen tökéletes állapotúak, és csak egy párszáz forintos, rosszul tervezett műanyag bizbasz miatt kéne őket lecserélni. Egy új roló ára most 27 280 Ft, de szerencsére 6000 Ft-ért árulnak hozzá javító szettet is, amiben van zsinór, műanyag bizbasz, meg miegymás.

Namost a mi 7 db rolónkra ez még így is 42 000 forintba fájt volna, amit kicsit sokalltam, ezért elkezdtem mélázni a problémán. Naivan arra gondoltam, hogy világszerte többszázezer ilyen tervezési hibás roló lehet, és ezért valószínűleg hemzseg az internet a megoldási javaslatoktól, és valaki talán már rá is állt, hogy gyártson ilyen műanyag bizbaszokat, vagy legalábbis az ebayen 1 dollárért rendelhetőek. Hát, igazság szerint nem találtam semmit, csak panaszkodást.

Egyetlen youtube videó állt elő egy konkrét megoldási javaslattal, ami elindított a kísérletezés útján. A legelső tervem az volt, hogy epoxygyurmával visszaépítem a bizbaszt az eredeti állapotába. Nem is haboztam sokat, a Praktikerben termettem, vettem gyurmát, és megcsináltam a prototípust. Egészen nagy szobrásznak éreztem magam közben, az egyik bizbasz, ami a szerelés közben sajnálatos módon el is törött, ilyen remekül nézett ki a kezelés után:

IMG_8637

Mivel azonban a ragasztás egy külön művészet, és valószínűleg le is lehet belőle doktorálni, még egy napot sem bírt ki az epoxygyurmás ámokfutásom. A zsinór szinte azonnal kifordította a helyéből a “tömést”.

Sosem gondoltam volna, hogy valaha történik velem ilyesmi, de ezután a következő logikus dolog, a szigeteletlen érvéghüvelyek felé vettem az irányt. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyesmi egyáltalán létezik. Íme:

erveghuvely

Viszont mivel ezeknek nincs 90 fokban visszaperemezve a végük (megnéztem egy villamos boltban), a rolózsinórt visszamenetben elég hamar elvágnák, így meg sem kíséreltem velük a szerelést.

Már épp azon gondolkoztam, hogy elszomorodok kicsit, amikor egyik reggel szamárfülesné — aki végig érdeklődéssel figyelte a próbálkozásaimat — egyszer csak azt mondta, hogy csőszegecs kéne oda. Na nem szó szerint ezt mondta, de értettem miről beszél. Másnap el is ugrottam a legközelebbi bőrboltba.

Ilyen volt:

IMG_8598

Ilyen lett:

IMG_8602

És mindez rolónként 10 forintból. Még tesztelés alatt van, de valahogy érzem, hogy működni fog.

Reklámok

MINDEN vélemény SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s