Szamárfüles bodzaszörp receptje 2.0

Elderflower Cordial 2010
fotó: Claire Sutton

Update: A tanulságokat levonva a következő nyáron megcsináltam a még tökéletesebb verziót.

A tavalyi bodzaszörp receptemből levontam a tanulságokat, és az idén tökéletesítettem. Szerénykedhetnék, de az a nagy helyzet, hogy második próbálkozásra alighanem összehoztam a világ legjobb bodzaszörpjét. Íme:

Hozzávalók:
kb. 15 db bodzavirág
kb. 1 kg cukor
kb. 3 liter víz
kb. 20 gramm aszkorbinsav
kb. 2 egész citrom

 

Az elkészítés menete:

  1. 1 kg cukrot egy 5 literes lábosban 3 liter vízzel elkevertem. Lassú tűzön szirupot főztem belőle, és hagytam kihűlni.
  2. A bodzavirágokat a zöld szárakról amennyire lehet levagdostam, hogy minél kevesebb zöld (szár) íz menjen bele.
  3. A citromokat héjastól félkarikára szeleteltem.
  4. A bodzavirágokat a kihűlt szirupba tettem a citromszeletekkel együtt, amiket közben jól bele is nyomkodtam.
  5. Hozzáadtam a 20 gramm aszkorbinsavat.
  6. Az egészet jól összekevertem, és egy kistányért tettem a tetejére, hogy víz alá kerüljön az összes bodzavirág.
  7. Három napig fedő alatt állni hagytam, és közben néha megkevertem.
  8. Három nap után a szirupból kivettem a bodzavirágokat, belenyomkodtam, a citromokat még jobban belenyomkodtam, és a végén leszűrtem a levet.
  9. Flakonokba töltöttem.

Épp most ittam egyet hideg szódával, és egy szétmarcangolt marokkói mentalevéllel. Finom.

Valakitől hallottam, hogy mézzel is lehetne csinálni. Bár az eléggé megnyomja a költségeket, jövőre kipróbálom.

Aztán közben az is eszembe jutott, hogy biztos pálinkát is lehetne főzni belőle?

3 Replies to “Szamárfüles bodzaszörp receptje 2.0”

MINDEN vélemény SZÁMÍT!