fotó: Claire Sutton |
Update: A tanulságokat levonva a következő nyáron megcsináltam a még tökéletesebb verziót.
A tavalyi bodzaszörp receptemből levontam a tanulságokat, és az idén tökéletesítettem. Szerénykedhetnék, de az a nagy helyzet, hogy második próbálkozásra alighanem összehoztam a világ legjobb bodzaszörpjét. Íme:
Hozzávalók:
kb. 15 db bodzavirág
kb. 1 kg cukor
kb. 3 liter víz
kb. 20 gramm aszkorbinsav
kb. 2 egész citrom
Az elkészítés menete:
- 1 kg cukrot egy 5 literes lábosban 3 liter vízzel elkevertem. Lassú tűzön szirupot főztem belőle, és hagytam kihűlni.
- A bodzavirágokat a zöld szárakról amennyire lehet levagdostam, hogy minél kevesebb zöld (szár) íz menjen bele.
- A citromokat héjastól félkarikára szeleteltem.
- A bodzavirágokat a kihűlt szirupba tettem a citromszeletekkel együtt, amiket közben jól bele is nyomkodtam.
- Hozzáadtam a 20 gramm aszkorbinsavat.
- Az egészet jól összekevertem, és egy kistányért tettem a tetejére, hogy víz alá kerüljön az összes bodzavirág.
- Három napig fedő alatt állni hagytam, és közben néha megkevertem.
- Három nap után a szirupból kivettem a bodzavirágokat, belenyomkodtam, a citromokat még jobban belenyomkodtam, és a végén leszűrtem a levet.
- Flakonokba töltöttem.
Épp most ittam egyet hideg szódával, és egy szétmarcangolt marokkói mentalevéllel. Finom.
Valakitől hallottam, hogy mézzel is lehetne csinálni. Bár az eléggé megnyomja a költségeket, jövőre kipróbálom.
Aztán közben az is eszembe jutott, hogy biztos pálinkát is lehetne főzni belőle?
Megyek is bodzát szedni! Ezt nekem is ki kell próbálnom!!!
Siess, mert már nem sok van!
Én ittam belőle, igazán finom!